Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatlarıyla yaban hayvanlarını izlemek için teknolojiden faydalanmaya devam ediyor. DKMP Genel Müdürlüğü tabiata yerleştirdiği1581 adet fotokapan ile yaban hayatını kayıt altına alıyor.
Fotokapanla yaban hayatını izleme çalışmaları hakkında açıklama yapan DKMP Genel Müdürümüz Nurettin Taş şöyle konuştu: “Ülkemizin sahip olduğu yaban hayvanı çeşitliliği düşünüldüğünde, bu çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından envanter ve izleme çalışmaları, DKMP Genel Müdürlüğünce oldukça önemsenen bir husus. DKMP Genel Müdürlüğü Ülkemiz tabiatındaki çeşitli yerlere yerleştirilen fotokapanlarla yaban hayatı hakkında pek çok bilgiye ulaşabiliyor.Yerleştirilen fotokapanlar büyük memeli popülasyonlarının izlenmesi ve yaşadıkları çevreye etkilerinin araştırılması, insan-yaban hayvanı çatışmasının sebeplerinin tespiti ve çözüm yollarının araştırılması, türlerin belirli alanlarda varlık/yokluk durumlarının araştırılması, kaçak avcılık ve karayollarında yer alan önemli geçiş noktalarının yaban hayvanlarınca kullanılma sıklığının tespiti gibi hususlarda pek çok bilginin edinilmesinde kullanılıyor.”
Genel Müdürümüz Taş şöyle devam etti: “Önünden geçen canlıların hareketini algılayarak çok kısa bir süre içinde çekim yapabilme özelliğine sahip fotokapanlara son dönemde GSM devrelerinin entegre edilmesi ile elde edilen fotoğrafların birkaç dakika içinde cep telefonuna MMS olarak yada mail adresine fotoğraf şeklinde gönderilmeside mümkün hale geldi. Bu sayede yaban hayvanı yakalama ve tasmalama çalışmaları ile kaçak avcılığın engellenmesi gibi koruma faaliyetlerinde büyük kolaylık sağlanıyor” dedi.
Fotokapanlara kaçak avcılar da yakalanıyor…
DKMP Genel Müdürlüğü tarafından araziye yerleştirilen fotokapanlara bu güne dek pek çok canlı takıldı. Ülkemizin çeşitli illerindeki Yaban Hayvanı Geliştirme Sahalarında kızıl geyik, karaca,ayı, kızıl tilki, kurt, sansar, çakal, porsuk, yaban tavşanı, yaban domuzu ve vaşak gibi pek çok tür görüntülendi. Geçtiğimiz günlerde ise Osmaniye’deki fotokapanla izleme çalışmalarında ilk kez ülkemizde nadir görülen sırtlan Amanos Dağlarında görüntülendi.
Bunların yanı sıra fotokapanlara kaçak avcılar da yakalandı. Geçtiğimiz yıl Isparta’da av ve yaban hayatını koruma ekipleri tarafından uzun zamandır takip edilen kaçak avcılar, vurmuş oldukları yaban keçisini taşırken fotokapanlara yakalanmıştı.
© 2016– Tacktical Magazin Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.